Apa Perbezaan Antara Mutton Dan Lamb ?

Apa Beza Mutton Dan Lamb

 

Ini Beza Mutton Dan Lamb

Meru Klang

Setuju tak kalau saya katakan kini rata rata di Malaysia sudah ramai peniaga mewujudkan menu KAMBING BAKAR di gerai atau restoran makanan mereka untuk dijadikan sebagai daya tarikan pelanggan ?

Ya , ia seolah seolah kini penggemar KAMBING BAKAR boleh menikmati hidangan ini dimana sahaja mereka berada tanpa perlu pergi ke negara seberang Indonesia

Sana ada set kambing bakar , sini ada kambing bakar , sinun ada nasi kambing bakar sinin pulak ada nasi goreng kambing bakar

Wah , meriah gilerrr , ternyata menu yang ISTIMEWA ini sentiasa menjadi kegilaan oleh penggemar .nya .

Itu belum lagi cerita pasal produk produk kambing perap yang berada di pasaran sekarang ni

Tapi , PERSOALANNYA , mana satukah yang betul betul lebih sedap,lebih enak ,daging kambing lebih lembut empuk dan yang penting berbaloi untuk dinikmati ?

Salah satu faktor selain daripada rempah ratus yang digunakan untuk membezakan tahap kesedapan dan tahap kelembutan tekstur daging kambing itu sendiri ialah daging kambing jenis apakah yang digunakan ?

Mutton ke Lamb ?

Ha..part ni sah memang ramai yang tak tahu

sebelum saya BONGKARKAN rahsia ini ..jeng jeng jengg ..hehe

saya pernah bertanyakan soalan KILLER kepada pelanggan saya yang
kini sudah bergelar rakan niaga / reseller kambing perap yang saya sedang usahakan secara HOMEMADE

“Salam tuan , maaf ganggu , apa yang buatkan tuan sentiasa memborong stok kambing perap saya ni ,buat masa ni tuan dah hampir borong 3 box rasanya (300 pek)

“Saya dah try rasa kambing bakar , kambing perap dekat mana mana , setakat ni kambing perap tuan punya rasa still champion , lembut dan sedap , best , makan macam tu je pun boleh , customer saya berkali kali repeat beli tak jemu katanya , rempah apa yang tuan pakai ?
– Aidil Staf Hospital Ampang aka Agen area Cheras/Ampang ( 0111 660 5013)

Nampak tak ? dia cakap LEMBUT ? hehe AUMM…

Oh ya , sekiranya anda ingin dapatkan REMPAH RAHSIA aka sos perapan yang digunakan semasa proses merinate kambing ni anda boleh DAPATKAN SEKARANG INFO KAT SINI

Jadi , bahagian apakah yang saya gunakan , Mutton ke Lamb ?

Baik jom sama sama kita lihat perbezaan antara Mutton dan Lamb terlebih dahulu

 

 

======
Mutton
======

Daging kambing biri biri ini adalah jenis dewasa dan lebih tua

Umurnya melebihi satu tahun

Daging kambing biri biri jenis mutton ini lebih keras dan lebih pejal isi nya

Disebabkan mutton ini agak liat jadi sesuailah mutton ini digunakan untuk memasak gulai, kari, sup, stew, biryani atau masakan bersama nasi arab .
(Kebiasaanya digunakan oleh ramai pengusaha makanan, hotel dan restoran – KREDIT Sinar Harian)

Harga pasaran mutton kini sekitar RM 20.90 / KG (Harga merujuk kepada MUTTON SHOULDER)

Disebabkan harganya lebih rendah dan murah berbanding Lamb , jadi tak hairanlah segelintir pengusaha menu feveret “KAMBING BAKAR” atau pengusaha “KAMBING PERAP” menggunakan mutton sebagai pilihan

 

====
Lamb
====

Daging kambing biri biri ini adalah lebih muda berbanding mutton

Berumur kurang dari satu tahun atau kurang 12 bulan.

Diberi istilah Lamb kerana biri biri ini disembelih pada umur muda

Daging kambing biri biri jenis Lamb sangat sesuai untuk BBQ
kerana dagingnya lebih juicy dan lebih lembut berbanding mutton

Harga pasaran Lamb RM 30 / KG – RM 32 / KG

Tak ramai pengusaha yang menggunakan bahagian ini sejak tahun 2014 kerana
kenaikan harga nya meningkat secara mendadak

.
.

Harga Lamb diatas adalah merujuk kepada harga Lamb shoulder atau Bahu kambing biri biri dimana bahagian inilah digunakan oleh saya untuk membuat kambing perap yang saya sedang usahakan sekarang

Sebab utama adalah isinya lebih banyak dan lebih lembut .

 

INSYALLAH MUDAH DIJUAL !!! 

SEKIRANYA ANDA INGIN MENAMBAH PENDAPATAN RM XXX SEHARI DENGAN PRODUK HOT KAMBING PERAP 100% HOMEMADE INI DIMANA LEBIH 1000 ORANG DAH CUBA RATAH DAN

100% TERBUKTI SEDAP DIGEMARI , Info Lanjut BACA SINI 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *